Overfarten

Å planlegge en tur over Atlanterhavet i båt er ganske logisk og lett, og etter å ha lest seg opp på hva man trenger er resten rett. Utstyr er det første man må tenke på. Å være lenge på en seilbåt blir raskt til en hel livsstil, med eventyr og opplevelser sammen med arbeid og et øye for detaljer i det daglige. Før man begynner må man bruke noe tid på forberedelser. Etter at dette er gjort, kan man nyte at livet går saktere og at man bor av og i naturen.

En krysning av Atlanterhavet kan man gjøre alene eller med et mannskap. Medlemmer av mannskap og kapteiner finner hverandre på nettsider hvor man legger ut annonser og kommer i kontakt med andre, profesjonelle så vel som ferierende pensjonister og alle typer seilentusiaster. Sesongen for slike turer med båt er fra november til juni. I månedene fra juni og til og med oktober er forholdene ustabile og det anbefales ikke å seile i små båter under stormene som inntreffer i Atlanteren på høsten. Har man en båt på mellom ti og tolv meter har man som oftest plass til fire eller fem personer ombord. Når man seiler med et mannskap er det vanlig og dele inn arbeid i skift. Et skift innebærer svært sjeldent kontinuerlig arbeid, men det betyr heller at man har ansvar

for følge med på instrumenter, vind og seil mer enn de andre. Selv om sjøen er rolig og vinen er stabil, bør man ta en titt på det elektroniske kartet og instrumenter en gang i timen, så man er sikker på at båten er på stø kurs. Mange slår på autopilot gjennom natten, og våkner bare for å se om vinden har skiftet, for så og tilpasse seilene.

Et typisk seilas begynner i Gran Canaria. Deretter stopper man enten på den portugisiske øygruppen Azorene, eller Kapp Verde. Siden disse stedene er typiske stoppesteder, finner man alt man trenger av utstyr og forbruksvarer til turen. Det er ikke uvanlig at seilere blir kjent med hverandre her, for så å møtes senere på øyer i det karibiske hav hvor båter samles. En av de viktigste sjøvettreglene er å snakke med andre for å få råd. Den ferskeste informasjonen får man av andre.

cocktail