Trenger seilere båtførerprøven?

Som mange båtmennesker husker, ble det i 2010 innført obligatorisk krav fra norske myndigheter om båtførerprøve. Kravet gjaldt for alle med ønsker om å føre båter over 8 meter i størrelse, eller med mer enn 25 hestekrefter. De som var født før 1980 kunne puste lettet ut, og more seg over at det nye kravet kun gjaldt for de som var født etter 1. januar det året.

Viktig for seilere

Seilere trengte tidligere ikke ta båtførerprøven, men dette har det blitt slutt på. Selv om en del ergrer seg over dette, er det likevel fornuftig. Ulykker forekommer til sjøs, men har du tatt båtførerprøven er du bedre rustet til å klare deg. Et kurs vil nemlig lære deg blant annet hvordan du ved hjelp av kartet skal stake ut trygg kompasskurs, slik at du kan komme deg inn til land igjen. Mange vet dessuten ikke hva de ulike lystypene kommuniserer, i møte med andre båter på havet når det er mørkt.

Disse, og andre ting, er svært viktig å vite. Å bruke seilbåt krever dessuten en god del trening, og det å ta alle sikkerhetshensyn er selvfølgelig av enormt stor betydning om bord. Husk at du gjerne skal ta vare på andre i tillegg til deg selv, for ikke å snakke om båten. Dersom du synes utgiftene som medfører det å ha seilbåt er i overkant mye, kan du sjekke ut Nettavisen sin oversikt over lånetilbydere som tilbyr de beste forbrukslånene. Å ta båtførerprøven er dog ganske billig.

I sjøfartsloven ligger det en del begrensninger du må vite om for deg som skal føre seilbåt. Først og fremst gir båtførerprøven deg bare rett til å benytte deg av fritidsbåter som er inntil 15 meter i lengde, noe som utelukker enkelte seilbåter. Skal du føre seilbåt større enn dette, må du skaffe deg et såkalt fritidsbåtskippersertifikatet (D5L). Dersom du skal langt bort ifra kysten og ut i internasjonalt farvann, er det dette som gjelder.

Skaff deg seilkurs

Stor båt eller ei, det anbefales på det sterkeste at du tar et kurs i seiling før du setter kurs mot havet på egen hånd. Skal du lære deg å seile selv, kan du ende opp med å bruke unødvendig lang tid. Finner du en profesjonell tilbyder av seilkurs, kan problemet fort løses. Disse kan lære deg å tolke kartet, sett opp seil på rett måte (dette kalles også å «trimme» seilet), og ikke minst hvordan motoren skal betjenes.

Når du har den praktisk kunnskapen du får av kursholdere på plass – som i tillegg fører til at du føler deg tryggere når du er ute på sjøen – blir det mindre sannsynlighet for at det oppstår uheldige situasjoner. Dessuten gir du deg selv bedre sjanse til faktisk å bestå båtførerprøven!

cocktail