Værmeldinger

I tropiske farvann oppstår kortvarige regnstormer oftere, og er vanskeligere å varsle. Slike værforhold oppstår under, før og etter den såkalte orkansesongen som hvert år raser gjennom det karibiske hav og stillehavskysten langs Mexico og det sørlige USA. Under regntiden i Mellom-Amerika og de nordligste landene i Sør-Amerika, kan torden og lyn komme ganske brått på båter.

Hvis man skulle komme ut for det verste, nemlig at et lyn slår ned i masten, er det dessverre en stor sannsynlighet for at det elektriske anlegget ryker. En måte å redde noen verdifulle og nyttig objekter, er å legge det som ikke sitter fast inn i ovnen i kjøkkenet. Ovnene i seilbåter fungerer nemlig som en beskyttende hule, og leder strømmen vekk. Det som kan reddes i et slikt tilfelle er GPS, mobiltelefoner, eventuell satellittelefon og nettbrett med elektroniske kart. Sesongene i de forskjellige havene og regionene begynner og slutter på relativt beregneligne tider av året.

Måneder og årstider utenfor den såkalte stormsesongen i Atlanteren, er trygge å seile i. Det kan likevel hende at små og kortvarige stormer forekommer, og derfor sjekker man værmeldingen daglig ombord i båten. Prognoser om vindstyrke- og retning regnes ikke for å være pålitelige mer enn én uke fram i tid.

cocktail