Båtliv

Er du interessert i norsk natur og friluftsliv? Det er ikke rent få nordmenn som vil si at det er en stor interesse i hverdagen og i feriene. Norsk natur er variert, og det er en stor variasjon av aktiviteter som er tilgjengelige for oss som vil ut og benytte oss av naturen. Man tenker kanskje raskt på turer til fots i fjell og skog, men man må ikke glemme alle hobbyene som foregår ved sjøen. Dette er for eksempel laksefiske i Finnmark og fluefiske i innlandsvann, kanopadling i vann og fisking fra fritidsbåter i fjorder. I Sør-Norge har flere fått øynene opp for seiling både som sport og som et avslappende feriealternativ.

Langs kysten på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet ser man ofte seilbåter på sommeren. Man kan leie seilbåter eller kjøpe sin egen. Hvis man er nybegynner kan man bestille turer med erfarne skippere og lære mye, for dagsturer og for lengre turer med overnatting. Det er en fin aktivitet som passer til alle, også barnefamilier. Langs Helgelandskysten arrangeres det seilas med inntil fem seilbåter som seiler sammen langs den vakre kysten ved Træna og Vefsn. Her trenger man ikke å kunne mye før man melder seg på, for man får opplæring underveis, i rolige farvann med en fantastisk utsikt.

Etter en slik ferie er det umulig å ikke bli bitt av basillen. Alle om har prøvd seiling fortsetter med det. Uansett hva du har tenkt å bruke seilbåten til, om det er lengre eller kortere turer, er det alltid en fordel å skaffe seg en, lånt eller kjøpt, som har plasser til at minst fire kan overnatte ombord. Det er ikke bare for å invitere venner og familie med ut på små turer, selv om dette selvfølgelig er et stort pluss når man først har tatt steget til å skaffe seg en helt egen båt. For noen passasjer og strekninger det nemlig hjelpsomt, og noen ganger nødvendig, og være fire i mannskapet i tillegg til eieren og/eller kapteinen. Dette gjelder steder hvor vinder snur ofte, og man trenger flere hender.

Seilbåter kommer i et stort utvalg. Det er forskjeller på form, lengde, bredde og inventar. De minste fritidsbåtene har en mast, og på disse bruker man vanligvis tre seil. Mange vil nok begynne med en seilbåt på mellom ti og tolv meter. Slike båter har en nokså tilgjengelig pris, men det avhenger av om du kjøper nytt eller brukt. Man kan søke om tilpassede lån fra centum før man skriver under på en kjøpekontrakt. Båter som er lengre enn tolv meter kan ha to master, og dette er da mer egnet for de som er mest interessert i det tekniske og vitenskapelige ved seiling. Ellers er båter med en og to master veldig like.

cocktail