Friheten til sjøs

Det er mange gode grunner til at alle friluftsmennesker bør prøve seg på en seiltur. Å seile er et omfattende begrep, og det rommer mye forskjellig, akkurat som menneskene som driver med det. Man kan tenke på seiling som en konkurransesport, som et avslappende ferieopphold og som en avslappende aktivitet. Dette er bare tre av mange ting seiling er. Å seile passer nemlig for personer som er interessert i sport og friluftsaktiviteter, og også fordi som liker og være ute i naturen uten det konkurransepregede aspektet som sport innebærer. De som velger og seile i nærområdet kan lære seg det grunnleggende for å komme seg fra A til Å, og ta avslappende turer som varer bare én dag, noe som ikke krever lang opplæring. Man kan begynne på dette nivået, og for de som interesser seg i de mer tekniske aspektene, kan man lære seg å seile på lengre turer i forskjellige forhold og klima jevnlig over lengre perioder.

Så snart man har begynt og seile, øker interessen og lidenskapen for denne varierte og spennende hobbyen. Å være ute på havet i ro og mak er nemlig en herlig blanding mellom intuisjon, tålmodighet og små detaljer i hav, vind og natur. Det er nok mye av grunnen til de som seiler ikke bare er litt interessert, det blir raskt en lidenskap. Det er ikke få hobbyfiskere som forteller at fisking er avslappende, samtidig som det krever et nøye blikk på natur og alle små detaljer som man med tiden blir oppmerksom på. Det fine med aktiviteter på sjøen er at de foregår i et rolig tempo. Et annet aspekt ved kunnskapen om å være på sjøen er at man kan lære så mye man vil, uten begrensinger. Dette er en aktivitet, noen vil til og med si en livsstil, som ikke har noe tak på hvor mye man kan lære.

Et ord som ofte kommer opp når noen blir bedt om å beskrive hva seiling er for den enkelte, er ordet frihetsfølelse. Man kobler av, er langt unna jobb og stress fra byen, og hører på lyden av bølger og vind. Et annet ord som kommer opp igjen og igjen er mestringsfølelse. For hver gang man er ute i båten lærer man noe nytt, og mestringsfølelsen kommer stadig, da man foretar seg små og store oppgaver og manøvrer på båten. Det er nesten ingenting som er så tilfredsstillende som å føle at man klarer seg ute i rå natur, og ikke bare klarer og komme seg frem, men nyte ferden og kjenne vinden i håret og sola som varmer på ansiktet. Seiling er for de konkurranseinnstilte, for de vil slappe av langt fra dagliglivet, men ønsker en annen aktivitet enn en fjelltur til en hytte.

cocktail