Destinasjoner i Middelhavet

For seilere som ikke anser seg selv for å være profesjonelle, men har erfaring likevel, er det nordlige Middelhavet en god målsetning. Her er ikke avstandene så store, og man treffer på andre båter, noe som øker trygghetsfølelsen, i tillegg til at samhørigheten gjør at trivselen på havet øker. Her er det mange steder og velge mellom og man trenger flere år på bare skumme overflaten. Adriaterhavet vokser stadig i popularitet, og dette er et yndet feriemål både for landkrabber og sjømenn og kvinner. Prisnivået på relevante tjenester er lave i disse landene, og kvaliteten på servicearbeid, vedlikehold og reparasjoner er god. Ser man litt lengre til øst kommer man til Hellas, og her er bare utsikten og de vakre strendene gode nok grunner til å oppholde seg på en seilbåt i gresk farvann over flere måneder av året uten å kjede seg. Her er prisnivået noe høyere, men det er likevel lite sett i norsk sammenheng.

Nabolandet Tyrkia er kanskje det aller største innenfor seilfart, og her finner man det største seilermiljøet i Middelhavet, i tillegg til de vakreste strendene med muligheter for dykking. Landet har en lang og sterk tradisjon innenfor alle typer skipsfart, og mange utledninger så vel som fastboende tilbringer ferier til sjøs. Prisnivået på marinaer og relevante tjenester er lavere enn i Europa. For de som ønsker lengre turer, med stopp innom spennende steder, kan man starte i Spania. Deretter tar an turen innom de populære feriestedene Mallorca og Ibiza. Her finner man mange marinaer, som varierer i pris. Det er alltid lurt å lese seg litt opp før man legger ut på reisen, slik at man kommer til havner hvor seilbåter er i flertall, i motsetning til de dyrere yachthavnene. Her er prisnivået høyere, og de fleste tjenester er tiltenkt motorbåter og yachter, og det kan være vanskeligere om man trenger spesifikke tjenester til for eksempel inspisering og vedlikehold av seil.

Fra Spania kan man legge kursen inn på sørkysten av Frankrike, landet hvor flertallet av verdens profesjonelle seilere kommer fra. Her er det mye spennende å se og bli kjent med, og det arrangeres mange regattakonkurranser man kan være tilskuer til. Fra Frankrike seiler man nord-øst til Italias vakre og lange kyst, hvor man kan slappe av så lenge enn måtte ønske i vakre havner, nært storbyer som Napoli, eller mindre og pittoreske fiskerlandsbyer i fylket Calabria. En annen variant av langtur i Middelhavet er å seile fra Sør-Frankrike til Korsika og Sardinia. Fra disse vakre øyene kan man også seile til sørkysten av Italia. Sicilia er vel verdt og merke seg før man fortsetter til de greske øyene som ligger noen dagers seiling unna. Det er vanlig å beregne fem dager på denne overfarten. I Hellas ligger øyene tett, og i sommermånedene er vær og vind stabilt og derfor er det lett og planlegge.

cocktail