Klær til båtturen

Når du skal ut og seile er det viktig at du ikke fryser eller blir våt. Blir man kald er det mye man ikke kan gjøre på båten, og den fysiske styrken i armer og hender blir svekket. Litt frysing kan gjøre at man ikke klarer og trekke i tauene for å justere seilene, noe som vil være avgjørende ute på sjøen i sterk vind.

Hold vinden ute

På overkroppen bør man ha jakker som er vindtette men ikke for tykke. Man kan ta med seg én vindjakke med foring og en uten. Hvis man skal være en av de aktive i mannskapet kommer man til å bli varm av alle bevegelsene man gjør, men vinden bør man alltid holde unna overkroppen uansett temperatur. Det er en vanlig feil å begå, nemlig at man er varm og svetter og synes det er deilig med en avkjølende bris på kroppen. Selv om man ikke kjenner at man fryser, blir man lett forkjølet av dette. Derfor er det best å ha mindre på beina og mer på overkroppen. Kombinasjonen av knelang bukse, tynn genser og vindjakke uten foring er derfor ideell.

Stødig fottøy

Mange har som regel at man ikke skal ha på seg sko på seilbåten. Dette er nok begrunnet i at det er vanskelig å vaske båtene innvendig når båten beveger seg og man må spare på ferskvannet. Det er likevel enda viktigere at man til enhver tid står og går stødig omkring på båten. Båten beveger seg og gynger, og derfor er det enda viktigere med litt hjelp fra sklisikre såler fra viking sko både ute og inne på båten. En viktig regel for alle seriøse seilere og andre sjømenn er at man skal være klar til å jobbe til enhver tid. Man må belage seg på at uforutsette ting kan skje ute på havet, og derfor er riktig og stødig fottøy alfa omega. Det finnes mange sko som er utformet og designet spesifikt for å brukes i seiling, og denne skoformen har fått sitt eget uttrykk. I dag er det ikke en fordel å lete blant skoprodusentene som kun produserer skotøy for seiling, da dette i dag er mer et uttrykk for mote enn praktiske hensyn, i motsetning til før da teknologien som inngår i dagens moderne sko ikke fantes.

Ta vare på øynene

Solbriller er veldig viktig for båtfolk, ja, selv langs kysten av Norge når sola er dekt av et tykt lag av skyer. Man bør ikke undervurdere hvor sterkt lyset virker på øynene våre, også når man ikke legger merke til at det er spesielt lyst ute. Vannet reflekterer lyset og dermed får vi dobbelt så mye lys på øynene. Siden de fleste seilbåter er hvitmalte og seil og mast også er hvite, blir øynene våre fort slitne. Det er vanskelig å se detaljer i alt det hvite når lyset er sterkt, og derfor er det viktig å alltid ha solbriller lett tilgjengelig. Da slipper man også å vondt i øynene av å myse dagen lang.

cocktail