Gi båten en oppgradering

Det er mye som har skjedd i skjærgården siden jeg selv var liten. Nå kan man kjøre rundt med vannscooter, svevebrett eller rib. Før i tiden var man heldig om man ble rodd ut til grunna der fisken stod. Men båter er og blir båter, akkurat som oss mennesker. Noen er store, og andre er små. Enkelte kan seile over havet kun ved hjelp av seil, mens andre krever stor motorkraft for å komme av flekken.

Kanskje har du en båt selv som ligger til opplag, men som du gjerne skulle ha fått sjøsatt igjen. Eller så har du en seilbåt som begynner å falme litt og viser godt at den har sett sine beste år. Tiden er inne for å gi båten et ekstra lag med lakk, sy ny duk og gå over motoren en gang for alle.

Få oversikt

Det er ikke alltid lett å se hva som skal gjøres. For å få motivasjon, må man føle seg bra selv også. Vi kvinner i denne alderen har det litt på samme måte. Selv var jeg innom Motiva og resultatet ble jeg så fornøyd med.

Båten må ikke være lekk og man må fjerne alle stoffer som er falmet og hullete. Disse kan sys om eller man kan rett og slett sørge for å trekke om helt nytt. Når du går over motoren, så handler det om rengjøring, smøring og litt ekstra olje. Glemte du å tømme den for vann før vinteren, har du likevel et større problem.

Vårstellet

Alt dette finner du av i månedene som kommer nå. Det er litt sosialt å dele interessen med andre, selv om man må sørge for den kjente “meteren”. Men på båtplassen er alle uansett opptatt med sitt, og maske har de fleste også, når de skal lakke eller vaske dekket.

Det som er viktig er å få vaska båten. Det skal gjøres i tre trinn:

  • Spyl båten fra topp til bunn, fjern alt løv og skit som har samlet seg
  • Vask båten med shampoovask. Dekket først, så skroget
  • Skyll av med rent, varmt vann.

Båten din har mange kroker, kryssholt og fortøyningspunkt. Er disse rustet ned, bør de skiftes. Dette er en omfattende arbeid, men passer ypperlig på varme vårdager med en kopp kaffe og en vaffel til. Du vil jo at båten skal skinne, så neste punkt er å se etter sår i skroget. Dette må sparkles, deretter gås over med fint sandpapir og til slutt males over med passende maling, ofte tokomponent.

Er du klar for båtlivet

Enten du skal ut med båt eller på restaurant, så vil man gjerne ta seg godt ut. Det gir en bedre selvfølelse også. En båt som er pusset på er også sikrere, da man har sjekket at den både holder vann og kan fortøyes skikkelig i storm.

Uansett hvilken metode du bruker, bør du sørge for å gjøre vårstellet til en tradisjon. Da er det enklere å få en fin tid på sjøen. Skip ohoi – for nå er snart sommeren her.

cocktail