Hvordan kle seg på båttur

For den som ikke er vokst opp i en båtkultur, er det ganske tydelig at båtfolket har sin måte å kle seg på. Handler det bare om stil og status, eller finnes det også en praktisk vinkel?

Først av alt må vi kanskje påpeke at det ikke er noen plikt eller strenge regler for hvordan man skal kle seg på båt. De senere årene har vi sett at mange har begynt å ta i bruk nye typer klær på båten, for eksempel er noen spreke tights blitt en favoritt blant kvinnene. Tights eller korte shorts har også blitt en mulighet for menn.

Båt og klær

Mange nordmenn har et nært forhold til sjøen, i ekstreme tilfeller såpass at de bor på båt i årevis. Siden det finnes så mange ulike båttyper der ute, er båtlivet også i noen grad tilgjengelig for alle som bor i rimelig nærhet til kysten. Det har gjort at det har utviklet seg egne kulturer og klesstiler for de forskjellige kulturene som er svært interessante og dessuten i stor grad har inspirert klesstilen på land. Det skyldes nok delvis at særlig seiling er assosiert med overklassen i Storbritannia og USA, og at mye av den preppy looken deres også har blitt lånt av overklasse og øvre middelklasse i Norge.

Lyse farger, særlig hvitt, er det mest populære når man skal seile. En lys bomullsbukse og en hvit poloskjorte passer godt for menn, gjerne sammen med båtsko. Husk at man aldri skal ha sokker i båtskoene! Mørkeblå er den klassiske fargen for båtsko. Det passer også med striper enten på buksene eller kanskje helst på skjorten. Et godt alternativ til poloskjorten er en casual linskjorte, som den dristige også kan matche med en linbukse i 3/4 lengde.

Nye trender for kvinner på båt

Også for kvinner er de hvite, enkle klærne i bomull eller lin en klassisk look, kanskje med en pen genser rundt skuldrene som kan tas på i kveldingen. En mer moderne look er tights, sandaler, og en singlet, kanskje helst for de under 35, men stadig oftere ser vi denne looken også blant noe mer modne jenter. Dette er en litt mer avslappet vri som kanskje frigjør seg litt fra klassepretensjonene i det tradisjonelle kostymet. Husk at en hver og en er fri til å finne sin egen stil, og først og fremst at det er viktig å kle seg riktig for vær og vind når man skal på sjøen.

cocktail